Istanbul – en magisk knutpunkt

Under många århundraden har platsen där dagens Istanbul är belägen spelat en central roll för världshistorien – från Bysantinska riket till Osmanska riket till dagens Turkiet har staden fungerat som en knutpunkt mellan öst och väst. Detta återspeglas i ett otroligt utbud av historiska byggnader och platser, där varje gatuhörn potentiellt ruvar på fantastiska vyer från stadens olika tidsperioder.

En rik historia

Ett av de mest kända landmärkena i Istanbul är den väldigt gamla byggnaden Hagia Sofia, som härstammar ända från Bysantinska riket. Genom århundradena har byggnaden gått från att vara en kristen Katedral, när staden fortfarande gick under namnet Konstantinopel, till att senare bli en moské. I byggnaden kan man se spår från denna långa och fantastiska historia, som ger besökaren en unik upplevelse av hur historiens gång har påverkat och förändrat en så gammal byggnad. När man går runt i byggnaden slås man av hur lena och nergångna golvets massiva stenar är, och insikten av hur många tusentals människor som genom hundratals år har gått just där innan en själv gör att man blir helt förstummad.

En annan fantastisk byggnad ligger tvärs över vägen från Hagia Sofia – den blå moskén. Dess vackra blå utsida, med dess smäckra torn och kupoler, går inte att missa. Uppförd under det Osmanska rikets storhetsdagar står den fortfarande kvar som en symbol för Istanbul, och huserar även den en rik historia som är väl värd att utforska. Golvet är täckt av ett mjukt lager av otroliga mattor och ovanför hänger fantastiska ljuskronor som lyser upp salen med ett mystiskt ljus som inger en känsla av ödmjukhet inför det gudomliga.

En rik kultur

I Istanbul slås man inte bara av stadens rika historia, utan även av dess rika kontemporära kultur. Istanbul har ett rikt utbud av kulinariska upplevelser, bland de mest kända kan vara olika typer av kebaber. Man får inte heller missa att smaka en Baklava under en tripp till Istanbul – ett sött bakverk som får munnen att jubla. Det finns även fantastiska badhus att besöka, där avkoppling och njutning står i fokus i högsta grad.

En livsförändrande upplevelse

Om du vill uppleva en plats med ett unikt utbud av både historiska byggnader och en rik kultur bör du göra dig själv tjänsten att besöka Istanbul. Efter en resa dit kommer du att berikas med ett helt nytt perspektiv på historiens förmåga att omforma platser, och förhoppningsvis en kulinarisk upplevelse i form av en kebab eller två!