Föreläsningar

Vi erbjuder föreläsningar inom olika områden och ämnen kopplade till mobbning, för att på så vis beröra viktiga punkter som kan spela in i faktumet att mobbning är ett ökande samhällsproblem och samtidigt ur ett nytt perspektiv.

Föreläsningarna riktar sig till skolor, organisationer, kommuner och företag som vill erbjuda sina verksamheter kunniga föreläsare samtidigt som vi tillsammans gör skillnad. Nedan kan ni läsa om några av de föreläsningar vi erbjuder skolor, föreningar och arbetsplatser.

Vill du att vi kontaktar dig gällande våra föreläsningar?

Skicka din intresseanmälan här så hör vi av oss inom kort.

 

MOBBNING - "Tydlighet, transparens och förutsägbarhet- så arbetar man effektivt mot mobbning"

Mikael Östling är en utbildad lärare, rektor och ledare som under hela sin karriär haft elevvård och anti-mobbningsarbete i fokus. I föreläsningen pratar han bland annat om vikten av att ha offrets perspektiv i fokus och använda sig av befintlig lagstiftning för att skapa förutsägbarhet för både offer, förövare och föräldrar i arbetet mot mobbning.

SYFTE
Föreläsningen ger såväl handfasta tips på hur man går tillväga när man bygger effektiva anti-mobbningsrutiner från grunden till tankeväckande perspektiv på hur man kan se på mobbning som företeelse och effektivt säkerställa att den upphör.

MÅLGRUPP
Föreläsningen riktar sig till skolpersonal, beslutsfattare samt föräldrar som vill få inspiration och idéer kring hur man kan arbeta för att stoppa och förebygga mobbning i skolor.

MOBBNING - "Leva eller dö"

Många personer i Sverige kämpar varje dag med sitt förflutna och många år som mobbade i skolan eller på sin arbetsplats. Tankarna på hur man bygger upp en fasad, ljuger och skyddar sig själv genom åren påverkar inte bara en själv, utan även omgivningen och ens relationer – oavsett om du är barn eller vuxen.

Människor kan förändras, alla människor är lika mycket värda och alla är värda en andra chans. Vi tror däremot inte att de gamla metoderna för att minska och förhindra mobbning fungerar längre. Vi förespråkar nya tankebanor, ny teknik, metoder, verktyg och kommunikation som väcker känslor och tankar att ta med sig hem. Under denna föreläsning lyfter grundaren av Make a Change – Christian Nordenström fram sin egen livshistoria och vilka effekter den haft på honom genom livet, hur samhället och systemet sviker och hur hans historia påverkar honom än idag. Han väcker tankar och är inte rädd för att provocera.

Christian delar öppet med sig av sina erfarenheter och berättar om sin uppväxt och skolgång, att hitta sin väg och våga tro på sig själv. Genom att blanda livserfarenhet, humor och allvar för att få publiken att vara delaktig i samtalet får publiken ta del av en sann historia som ger en rejäl tankeställare. Lyssna till en livshistoria och hur mobbning ger skador för livet, men att det också finns en väg ut där alla kan hjälpa varandra!

SYFTE

Föreläsningen handlar om att våga prata känslor samt att ifrågasätta det arbete som görs idag för att motverka mobbning. Vikten av att göra sin röst hörd och de konsekvenser som kan uppstå när man blir utsatt för mobbning som barn eller vuxen. Historien visar att människor som inte vågar prata, diskutera och öppet visa sina känslor till slut hamnar i en situation där allt brister. I längden leder detta till att man har lättare att prata genom ”slag” än att sätta sig ner vid ett bord och lösa konflikter på ett civiliserat sätt. Föreläsningen är uppbyggd som ett samtal från en kille som fick lära sig den långa vägen. Christian delar öppet med sig av misstag, rädsla och den känslan som infinner sig när man har en tuff historia bakom sig. Under föreläsningen förs också en öppen dialog med publiken om hur de påverkas av de tuffare klimatet som råder i skolor och på arbetsplatser idag.

Målet är att alla ska få en annan bild av mobbning, utanförskap, dess effekter och bli mer motiverade att själva vara med och påverka och förändra. Vi har alla oavsett ålder, arbetsbefattning, kön, politisk åsikt eller sexuell läggning ett ansvar att se till att inga människor i vår omgivning far illa. Gör just DU vad du kan idag, eller skulle du kanske kunna göra mer?

MÅLGRUPP

Föreläsningen vänder sig till alla målgrupper inom skola, förenings – och arbetsliv då innehållet anpassas därefter.

VAD TYCKER DE SOM LYSSNAT?

”En personlig föreläsning utifrån ett verkligt perspektiv som väckte mycket tankar, funderingar och känslor. Många av våra elever blev berörda av berättelsen, kände igen sig och efteråt mötte jag även elever som kände igen sig som ”mobbare”. Ett viktigt ämne som det behöver pratas om kontinuerligt. Jag hörde också lärare som efteråt sa ”best ever”. Jag ser fram emot ett fortsatt samarbete och har som önskan att alltid bjuda in Christian på höstterminen till våra 6:or.”

– Lena Ferlander Liljeblad – Kurator, Kunskapsskolan Sverige

MOBBNING - ATT VARA MOBBAD OCH ATT MOBBA ANDRA

Elaf växte upp i en liten by i norra Skåne. Där alla kände alla och hade koll på varandra. Elafs familj kom till Sverige som flyktingar och föräldrarna fick inga jobb. Att försörja fem barn på bidrag var omöjligt med alla krav som fanns. Att åka på resor med familjen på loven fanns inte på kartan. Inte heller att vara med i olika idrottsföreningar. De senaste teknikprylarna var bara att glömma. Men också nya kläder. Elaf minns så tydligt att hon använde samma byxor varje dag i sjätte klass, något som alla andra i hennes klass också märkte – och mobbade henne för.

Mobbningen eskalerade, övergick i rasism och varade under hela högstadiet. Men innan Elaf själv blev mobbad, hade hon under lågstadiet tillsammans med andra tjejer i klassen utsatt en klasskamrat för mobbning. Hon minns i detalj vad de gjorde med henne, och vet därför av egen erfarenhet, att mobbningen även förföljer den som utsätter.

Idag är Elaf en profilerad journalist som öppet delar med sig av historier från hennes uppväxt för att stärka andra. En inspirationsföreläsning som får en att tänka efter varför vi mobbar varandra och hur man kan vända mobbningen till något positivt?

SYFTE

Syftet är att få eleverna att tänka till. Varför mobbar vi andra? Och vad händer med personen som blir mobbad? Hur kan de må flera år senare?

För lärarna hjälper föreläsningen till att upptäcka mobbing och våga säga ifrån när man ser något som inte hör hemma i skolmiljö.

Och till alla statister, som varken mobbar eller blir mobbade – hur får vi dem att engagera sig. Hur får vi dem att stå upp för den som blir utsatt, för allas trivsel och trevnad. Skolan ska inte vara en plats som man får ont i magen av att gå till eller vara på. Och det är faktiskt bara eleverna själva som kan förändra det.

MÅLGRUPP

Föreläsningen vänder sig främst till lärare och elever i grund och gymnasieskola.

HBTQ & MOBBNING - "Utanför normen"

”Utanför normen” är föreläsningen fokuserar på hur det är att växa upp som HBTQ-person. Vad är egentligen en norm, och hur är det att kliva ur den? Under föreläsningen går vi på ett pedagogiskt sätt igenom centrala begrepp inom HBTQ-världen. Inspirerande berättelser varvas med den senaste forskningen för att sedan knytas ihop av diskussioner som uppstår under föreläsningens gång.

Under föreläsningen tränas åhöraren på ett lättsamt sätt i normkritiskt tänkande och får flera tankeställare när vi går igenom exempel på normkritik i praktiken. Oavsett om åhöraren är ung eller gammal, från skola eller företag, så lovar vi att denna föreläsning kommer att bidra till ökad kunskap inom HBTQ-frågor och jämställdhetsarbete.

SYFTE

Det är inte någon människas läggning eller könsidentitet som skapar psykisk ohälsa och utanförskap. Det är okunskap och de de normer vi skapat i samhället. Vi vill bidra till att öka kunskapen och bryta dessa normer. Undersökningar bland unga homo – och bisexuella visar att 68% av kvinnorna och 45% av männen blivit bemötta på ett kränkande sätt de senaste tre månaderna. Samtidigt har varannan transperson i Sverige funderat på att ta sitt liv. Det och mycket mer måste vi våga prata om!

MÅLGRUPP

Föreläsningen vänder sig till dig som är elev, lärare, rektor, skolkurator, skolsköterska, social eller fritidspedagog eller förälder. Exemplen som finns med i föreläsningen kommer både från grundskola, gymnasium samt från verkliga händelser.

HBTQ & SOCIALA MEDIER - "Vem är jag?"

”Vem är jag?” är en fråga många ställer sig under sin uppväxt i kampen om att hitta sig själv. Kampen om att hitta sin identitet rubbas för tusentals personer varje år när man försöker att passa in för att vara alla till lags.

Droger, alkohol och självskadebeteende i olika former blir ofta en undanflykt för att man skall kunna klara av livet. Många barn och ungdomar frågar sig vart alla vuxna är när de behöver dem som mest?

Är du redo för en känslofull, gripande och inspirerande föreläsning? Vad drömmer du om?

SYFTE

Föreläsningen ”Vem är jag?” handlar i grund och botten om mobbning med inriktning HBTQ och kampen om att försöka hitta sig själv. Det finns så många vilsna själar där ute som vi kan hjälpa och målet är att fånga upp dessa vilsna själar under denna föreläsning, men också informera och utbilda människor om ämnet HBTQ. Kampen om att förhindra utanförskap och mobbning är långt ifrån över och vi behöver vara tydliga i vårt budskap om att mobbning aldrig är acceptabelt samt att vi behöver ifrågasätta dagens metoder till att förhindra mobbning. Vi belyser även problematiken kring sociala medier. Sociala medier är en stor del i många människors vardag och det är så viktigt att vi använder dessa på rätt sätt och är medvetna om vad som händer där ute. Vi lyfter även ämnen som fysisk och psykisk misshandel, självmord/självmordsförsök, psykisk ohälsa men också framtid, visioner och drömmar.

MÅLGRUPP

Föreläsningen vänder sig till dig som är elev, lärare, rektor, skolkurator, skolsköterska, social eller fritidspedagog eller förälder. Exemplen som finns med i föreläsningen kommer både från grundskola, gymnasium samt från verkliga händelser.

MISSBRUK - Våga prata!

2006 gjorde Emma en stor förändring i sitt liv och lyckades lämna ett väldigt destruktivt liv bakom sig. Detta efter 12 år som kriminell missbrukare.

Något som hela tiden kretsade inom Emma var känslan av utanförskap och att inte synas och accepteras för den hon var. Hon kände sig tom. Kompis kretsen var inte stor. Om hon överhuvudtaget egentligen hade några äkta vänner? En dag kom hon i kontakt med alkohol och droger. Känslan av substansen i kroppen fyllde alla tomma rum. Emma valde en väg som hon kände var rätt för henne då, men som tyvärr ledde henne in i ett destruktivt liv som alkoholist och sprutnarkoman.

Orden ekar fortfarande i Emmas huvud. Orden som efter alla år med institutioner och försök till att bli drogfri sitter fast naglade i henne. ”Emma om du fortsätter leva som du gör kommer du förlora det andra barnet oxå” – Ja Emma va gravid med tvillingar!

En föreläsning där Emma berättar om sina egna erfarenheter av utanförskap men framförallt konsekvenserna av dem. Hon upptäckte snabbt att genom drogerna så ”blev hon någon” tomheten som funnits där va inte där längre. Men i själva verket så var hon mer ensam än någonsin. Att själv göra sig till en ”dörrmatta” alltså lura myndigheter och göra brott blev hennes vardag. Samt utnyttjas av andra. I drogernas och kriminalitetens värd ” duger man bara om man gör ett brott eller har droger. Drogerna drog in Emma i ett destruktivt liv, där hennes bästa vän var drogen.

Idag lever Emma drogfri sedan 2006, och vill med hennes föreläsning hjälpa andra att inte välja den väg hon valde. Vi måste lära oss att acceptera varandra för dem vi är.

SYFTE

Öka kunskapen kring missbruk av droger och alkohol. Hur tar man sig ur sitt missbruk? Vad kan man göra som förälder eller vän till en missbrukare? Och hur gör man för att börja tycka om sig själv och framförallt acceptera den man är?

MÅLGRUPP

Föreläsningen kan anpassas för att den skall passa både elever från årskurs 5, föreningslivet, skolan och företag.

PRAKTISK INFORMATION OM VÅRA FÖRELÄSNINGAR

FÖRELÄSNINGARNAS LÄNGD
60 – 90 minuter

PRISUPPGIFTER
från 5 000 SEK exkl. moms inkl resa och ev. boende.

DET FINSTILTA
Alla priser är exklusive moms.

BETALNING
Föreläsningen kan delbetalas enligt överenskommelse.

REGLER VID AVBOKNING
Vid avbokning senare än 30 dagar innan bokad föreläsningsdag debiteras motsvarande 50 procent av föreläsningskostnaden. Vid bokning av ett föreläsningspaket eller flera återkommande föreläsningar gäller debitering enligt överenskommelse. De 30 dagarna räknas fram till den första föreläsningsdagen.

Vid bokning senare än 7 dagar före föreläsningsdagen debiteras 100 procent av kostnaden. Vid avbokning tidigare än 30 dagar innan första inbokade föreläsningsdagen sker avbokning utan kostnad.

STÖTTA OSS

Genom att stötta oss är du med och bidrar i det förebyggande arbetet mot mobbning.

Vi utbildar skolor, företag och idrottsföreningar över hela landet.

STÖTTA OSS

Föreläsningar