Föreläsningar

Den snabba utvecklingen inom sociala medier har både positiva och negativa effekter på samhället. Under våra föreläsningar går vi igenom några av de populäraste sociala plattformarna såsom ex. Facebook, Instagram, Ask.fm, Kik samt Periscope. Syftet med utbildningen som är i sex steg är att få en djupare inblick i alla funktioner samt hur man enklare kan hantera de problem och risker som är kopplade till dessa ex. nätmobbning, kränkningar och andra typer av övergrepp på nätet.

Några av de frågor vi berör i våra föreläsningar är följande:

– Hur fungerar respektive plattform?
– Hur anmäler man kränkningar och olagliga handlingar på nätet?
– Hur kan vi utveckla språket på nätet?
– Risker och möjligheter med sociala medier?
– Vet du vad 420 ofta betyder på nätet?
– Vad är en orre?
– Hur fort går utvecklingen och vad bör vi tänka på?
– Vad kan vi som ansvariga göra för att förbättra hanteringen av sociala medier?
– Vad säger egentligen juridiken?

Under föreläsningarna tar vi också upp diskussionsfrågor som vi anser är viktiga att diskutera för att man skall ha en tydlig arbetsstruktur i skolor när det kommer till nätmobbning.

 

" DET SPÅRAR LÄTT UR - EN FÖRELÄSNING FÖR ELEVER "

Vägarna att trakassera och mobba andra är väldigt många i och med den moderna tekniken. Internet, datorer och mobiltelefoner gör allt så lätt att göra när alla andra bara finns en knapptryckning bort, och på nätet kan det gå fel ganska fort trots att det inte var tänkt så från början.

Man skriver fel sak till fel person vid fel tidpunkt, drar ett skämt som inte går hem och sedan är konflikten igång och alla vet inte hur de ska agera om det gått snett vilket leder till onödiga bråk och strul med personer som man egentligen gillar eller ger en ovänner som man egentligen inte borde ha.

SYFTE
Under vår elevföreläsning åskådliggör vi vad som är nätmobbning och digitala kränkningar och vad som är ok och inte ok när man använder sig av sociala medier samt rent konkret går igenom lagar och regler. Är det ok att skapa en hatgrupp? Får man lägga ut en kränkande bild eller videoklipp på en annan person? Får man skriva vad som helst på bloggar och hänga ut andra? Är det ett skämt att tagga andra på elaka sätt eller att utsätta någon för en facerape? Var går gränsen mellan skämt och kränkning?

Detta och mycket mer talar vi om och belyser under föreläsningen, men vi går även igenom relevanta saker som grupptryck, attityd och respekt för andra människor. Under föreläsningen ger vi också eleverna verktyg, strategier och tips på hur de kan agera om de råkar ut för digitala kränkningar, vart de kan vända sig samt reflektion över sitt egna beteende i kontakten med andra.

MÅLGRUPP
Föreläsningen tar cirka 60-70 minuter och erbjuds för årskurserna i grupperna 3-4, 4-6, 7-9 eller gymnasiet med fokus mot de äldsta eleverna i gruppen.

För bokning eller om Ni vill ha mer information tveka inte att kontakta oss.

" VAD KAN JAG GÖRA? - EN FÖRELÄSNING FÖR FÖRÄLDRAR OCH LÄRARE "

Hatgrupper på Facebook, konflikter på Instagram, bloggbråk, uthängning av varandra med pinsamma eller kränkande bilder, obehagligt material till nätmobbning och digitala kränkningar. Många föräldrar står handfallna och ställer sig frågande till hur man ska agera och samtala med sina barn om det uppstår problem, ofta sådana problem som man inte har någon kunskap om.

SYFTE
Under föreläsningen visar vi upp hur nätmobbning och digitala kränkningar ser ut, vad barnen kan mötas av, samt ge mycket tips till samtalsämnen, råd hur man kan agera om mobbning och trakasserier uppstår, baskunskaper kring sociala funktioner och hur man får syn på kräkningar och verktyg för att motarbeta det och mycket annat.

MÅLGRUPP
Föreläsningen tar cirka 60-70 minuter, och vänder sig till lärare, föräldrar och andra vuxna som kommer i kontakt med barn och unga.

För bokning eller om Ni vill ha mer information tveka inte att kontakta oss.

" ATT VÄNDA NÄTHAT TILL NÄTKÄRLEK - EN FÖRELÄSNING FÖR BARN OCH VUXNA "

Klimatet på internet är ibland kallare än Facebook:s serverhall i Luleå. En kritisk kommentar som förut stannade några få personer emellan i fikarummen kan nu få spridning oerhört snabbt och skapa drev som ingen kunde förutse från början. Sociala medier ger fantastiska möjligheter och med det följer ett ansvar hos dem som befinner sig där.

Hur kan vi bemöta problemen och förebygga dem?

SYFTE
Den här föreläsningen är en personlig berättelse om hur det är att bedriva opinion under hot och drev av hat riktad mot sig. Samtidigt innehåller den verktyg för ungdomar att kunna jobba med sig själva och sin närvaro på internet, tillsammans med råd till vuxna.

MÅLGRUPP
Barn, ungdomar, föräldrar, lärare eller företag – denna föreläsning efterlämnar mycket tankar, samtidigt som den innehåller många konkreta verktyg på hur vi kan vända näthat till nätkärlek.

För bokning eller om Ni vill ha mer information tveka inte att kontakta oss.

PRAKTISK INFORMATION OM VÅRA FÖRELÄSNINGAR

FÖRELÄSNINGARNAS LÄNGD
60 – 90 minuter

PRISUPPGIFTER
från 5 000 SEK exkl. moms inkl resa och ev. boende.

DET FINSTILTA
Alla priser är exklusive moms.

BETALNING
Föreläsningen kan delbetalas enligt överenskommelse.

REGLER VID AVBOKNING
Vid avbokning senare än 30 dagar innan bokad föreläsningsdag debiteras motsvarande 50 procent av föreläsningskostnaden. Vid bokning av ett föreläsningspaket eller flera återkommande föreläsningar gäller debitering enligt överenskommelse. De 30 dagarna räknas fram till den första föreläsningsdagen.

Vid bokning senare än 7 dagar före föreläsningsdagen debiteras 100 procent av kostnaden. Vid avbokning tidigare än 30 dagar innan första inbokade föreläsningsdagen sker avbokning utan kostnad.

STÖTTA OSS

Genom att stötta oss är du med och bidrar i det förebyggande arbetet mot mobbning.

Vi utbildar skolor, företag och idrottsföreningar över hela landet.

STÖTTA OSS

Föreläsningar