Brandlarm för Brf

I och med de nya trådlösa larmsystemen med lång räckvidd så har processen för att skaffa ett brandlarm inom bostadsrättsföreningar förenklats enormt. Många Brf:er i Sverige ser vikten av att skapa ett gemensamt brandlarm med brandvarnare i såväl lägenheter som i allmänna utrymmen. I denna artikel ska vi titta på ett utmärkt alternativ för bostadsrättsföreningar som vill skydda sig mot brand.

Brandvarnare för svenska bostadsrätter

Att ha brandvarnare installerat i lägenheter inom en Brf:er är inget ovanligt men det har oftast varit den enskilde lägenhetsinnehavarens ansvar. Vi ser nu en tydlig trend att Brf:er skaffar gemensamma brandlarm och brandvarnare som övervakas via grannsamverkan. Det viktigaste med dessa system är att samtliga boende/användare kan se och kvittera larm från andra lägenheter och utrymmen som vind, källare och tvättstuga. 

Trådlösa brandlarm med lång räckvidd

Att installera ett trådbundet brandlarm med brandvarnare i en bostadsrättsförening hade inneburit enorma investeringskostnader så tack och lov så har den trådlösa tekniken utvecklats. Detta medför att vi kan uppnå en bra räckvidd från centralenhet till brandvarnare. Det systemet vi testat heter Ajax Systems och är, relativt, vanligt förekommande i svenska brf:er. Systemet är tillverkat och utvecklat i Ukraina och finns tillgängligt i stora delar av världen. Ajax brandvarnare har en teoretisk räckvidd på upp till 1500 meter från centralenheten. Detta är naturligtvis inte sanningen när vi installerar systemet i en fastighet med tjocka betongväggar och våningsplan. Även störningar från annan trådlös utrustning, såsom starka Wi-Fi nät kan påverka räckvidden. Trots detta har Ajax en otroligt stark räckvidd och om det blir problem så kan man komplettera med en Range Extender som förstärker signalen.

Appstyrt brandlarm

Att kunna kvittera och hjälpas åt med brandövervakning är något som de flesta brf:er är intresserade av. I detta fall så har alla användare i systemet tillgång till en kostnadsfri app som skickar larm via pushnotis. På så vis kan man hjälpas åt att kontrollera eventuella bränder snabbt och effektivt. 

Olika användare och roller

Ett effektivt brandlarm för bostadsrättsföreningar kan hantera olika roller, så som administratörer och användare. Det är inte effektivt att alla är administratörer då detta leder till irritation om du upplever driftproblem med enskilda brandvarnare. Det är då bättre att styrelsen utser ett par administratörer som övervakar brandlarmet och utför nödvändiga åtgärder för att säkerställa driften.

Köp av en pålitlig leverantör

Det är av högsta vikt att man som Brf väljer en leverantör som erhåller bra support. Man kan med fördel välja att montera sina brandvarnare själv, detta sänker investeringskostnaden för föreningen men se till att du kan få hjälp om du behöver det. Du kan dessutom få ditt system färdiginställt av de flesta pålitliga larmleverantörerna. Då kan du enkelt slå på och montera dina brandvarnare. Leverantören kan dessutom hjälpa dig att få in alla användare i brandlarmet.

Sammanfattningsvis

Tänk på att du väljer ett brandlarm som ger en bra radiosignal mellan brandvarnare och centralenhet. Du bör också köpa ett larm som kan byggas ut med fler enheter och fler funktioner på sikt. Du vill köpa brandvarnare som integrerar alla boende i brf:en. Detta medför en stark grannsamverkan som kan avhjälpa olyckor och tillkalla brandkår, snabbt och effektivt. Köp också av en betrodd och seriös leverantör som ger dig den support du behöver.