Vad vi gör

Make a Change arbetar aktivt mot mobbning förekommande bland barn- och ungdomar såväl som vuxna på nätet, i skolan, inom föreningslivet och på arbetsplatser. Vi arbetar för att upptäcka, förebygga och stoppa mobbning och minska antalet utsatta. Vi arbetar hårt för att göra skillnad här och nu. Vi vill genom detta skapa engagemang, en djupare dialog och debatt kring gamla och nya arbetsmetoder, samt skapa nya moderna verktyg.

Make a Change syftar till att höja kunskapsnivån kring mobbning i skolor och på arbetsplatser såväl bland elever, lärare och skolpersonal som bland arbetsledare och anställda. Vi arbetar inom olika områden och ämnen kopplade till mobbning, för att på så vis beröra alla viktiga punkter som kan spela in i faktumet att mobbning är ett ökande samhällsproblem. Vi har som mål att hitta nya vägar och lösningar på mobbningsfrågan.

Vi vill att du ska må bra – därför arbetar vi aktivt och engagerande i hjärtefrågan!

vision

Make a Change vision är ett samhälle där människor accepterar varandras olikheter och behandlar varandra med kärlek och respekt.

VAD ÄR DÅ MOBBNING ?

Mobbning är tyvärr ett stort problem både i skolor och på arbetsplatser. Platser där barn och ungdomar beter sig illa mot sina klasskamrater som har akne, eller som inte är de mest attraktiva i klassen, eller en vuxen som har en kollega som man inte tycker om. Det finns många anledningar till att människor mobbar varandra. De flesta av dem är relaterade till deras egen osäkerhet, låg självkänsla eller traumatiska upplevelser som kanske fortfarande pågår.

Detta innebär att det även finns olika typer av mobbning. Så vi kommer nu att titta på några av de vanligaste formerna av mobbning. Vi kommer att beskriva i detalj om var och en så att du bättre ska förstå vad de olika formerna består av.

VAD ÄR FYSISK MOBBNING?

Detta är den mest synliga typen eftersom mobbaren använder sin fysiska styrka till att terrorisera offret. Förövaren försöker med sparkar, knytnävar och andra typer av fysiska aggressioner att förödmjuka offret.

Det är viktigt att tänka på att denna typ av mobbning tenderar att förekomma i närheten av andra personer som hejar på mobbaren. På detta sätt känner sig mobbaren som en stark ledare.

Även om de allvarligare incidenterna inte sker offentligt så kommer det att förekomma ”lättare” manifestationer av denna typ av mobbning framför andra. Fällningar, knuffar, sparkar mot personens bänk, stöld av föremål. Allt detta kan vara små varningstecken på mobbning.

VAD ÄR VERBAL MOBBNING?

Bland alla typer av mobbning så är detta den vanligaste varianten eftersom många ser lättare på verbala övergrepp. Men hur kan det vara så då personen som tar emot skämten, förolämpningarna och de nedvärderande orden får sin självkänsla förstörd.

Verbal mobbning kan vara allt från förolämpningar och hot till skämt om personens sexuella läggning, fysiska attribut, finnar eller hudfärg. När mobbarna tillfrågas varför de förnedrar, förolämpar och mobbar sina klasskamrater så är svaret oftast ”Jag vet inte” eller ”Det var bara ett skämt”.

För ungdomar så gör det speciellt ont att få höra denna typ av kommentarer eftersom de går igenom ett känsligt stadium. Det är därför viktigt att ta tag i problemet vid rötterna. Många personer som blir utsatta för verbal mobbning kämpar mycket med att bygga upp sin självkänsla och tro på sig själva igen.

VAD ÄR SOCIAL MOBBNING?

Detta är en av de minst kända och mest använda av alla dessa typer av mobbning. Tänk dig att du vill vara med och spela fotboll, men ingen väljer dig eller lägger fram ursäkter och säger att alla positionerna är fyllda av dina andra klasskamrater.

Eller tänk om du ser att vänner kommenterar foton från en fest som du inte blivit inbjuden till. De gav sig av utan dig och kastade ut dig ur den grupp som du trodde att du tillhörde.

Detta är en subtil form av mobbning där du inte kan räkna med den personen du har i klassrummet och som du arbetar med. De vänder sina ryggar mot dig och utesluter dig. Den emotionella smärta som detta orsakar kan vara väldigt svår att komma över eftersom en av de största rädslorna som folk har är att bli utstötta.

VAD ÄR NÄTMOBBNING?

Denna typ av mobbning började p.g.a. de sociala medierna, som är väldigt viktiga bland unga personer som där vågar dela med sig av sina erfarenheter, privata känslor och allt de tycker om och inte tycker om.

Ett annat exempel på nätmobbning kan vara då offret lägger upp ett foto, varvid andra personer börjar lägga upp negativa kommentarer såsom ”du bör gå ner i vikt” eller ”äckligt!”. Detta gör att personen som lagt upp fotot känner sig illa till mods.

Det finns även situationer då mobbaren har ett foto där offret ser dålig ut eller gör något genant, och mobbaren hotar sedan med att lägga upp detta foto som manipulation. Personen gör detta genom att skicka privata meddelanden som gör offret väldigt stressat.

VAD ÄR SEXUELLA TRAKASSERIER?

Du har antagligen inte så ofta hört om denna typ av mobbning eftersom det involverar ett obscent beteende. Detta får många att tro att det inte förekommer bland barn och ungdomar.

Bland de beteenden som förekommer under denna kategori hittar vi sexistiska kommentarer som refererar till offrens kroppar. I många fall blir de även vidrörda på ett olämpligt sätt utan deras medgivande, vilket får dem att känna sig förödmjukade.

Tänk dig en pojke som trakasserar en flicka i klassen. Han kanske tvingar henne till att kyssa honom konstant, röra honom mellan benen eller se erotiska filmer med honom. Detta kan traumatisera henne och i framtiden kan hon få problem med emotionella och intima relationer.

STÖTTA OSS

Genom att stötta oss är du med och bidrar i det förebyggande arbetet mot mobbning.

Vi utbildar skolor, företag och idrottsföreningar över hela landet.

STÖTTA OSS

Föreläsningar