Nätmobbning

Det pratas om sådant som händer på nätet – och så finns det sådant som händer i verkligheten. Då kan det vara lätt att glömma bort att nätet är en del av verkligheten. Det som händer på nätet händer på riktigt och är lika verkligt som något annat. Bakom alla kommentarer, bilder och chattmeddelanden finns alltid en person.

Brott som begås på internet är svåra att utreda, både tekniskt och juridiskt. En anonym person bakom ett nätkonto kan vara svår att ställa till svars. Å andra sidan kan en konkret och faktiskt dokumenterad kränkning vara lättare att bemöta än viskningar och blickar i skolan. Kanske behöver ditt barn hjälp och stöd i att kontakta den som lagt upp de taskiga inläggen. Om barnet orkar, vill säga – hen vill kanske inte ”skvallra”, dessutom kan det vara direkt plågsamt att prata om elakheterna. Ofta är ju de inblandade samma personer som barnet riskerar att möta varje dag, i skolan eller därefter.

På Make a Change fokuserar vi på praktiska åtgärder där vi pratar om förebyggande åtgärder, kunskapshöjande utbildningar och konkreta verktyg där drabbade kan få hjälp. Läs gärna mer om Fight Back och Projekt 300 som är två av våra prioriterade funktioner i vårt arbete mot mobbning.

 

10 ENKLA TIPS

Det allra viktigaste när det gäller utsatthet på nätet är att förebygga att det händer. Du kan hjälpa ditt barn att inte bli utsatt genom att prata med det om att ingen har rätt att göra barnet illa på nätet. Om det händer, visa ditt barn att det är tillåtet och bra att prata med vuxna om det.

TIPS 2

Har nätmobbningen kopplingar till skolan kontakta i första hand ditt barns skola. Tala med klassföreståndaren och rektorn. Om det finns en antimobbningsgrupp; kontakta den.

TIPS 3

Uppmuntra ditt barn att berätta. Lär dig tolka barnets signaler genom att fråga och nöj dig inte med undvikande svar. Barn som blir utsatta för mobbning pratar inte gärna om det hemma. Tänk på att tiden innan man ska sova, ofta är en tid då många förtroenden vågar komma fram.

TIPS 4

Skuldkänslorna hos den som blir mobbad är ofta stora. Betona att det aldrig är ditt barns fel att hon eller han blir mobbad.

TIPS 5

Om du hittar en webbsida, en chatt eller ett diskussionsforum där det står obehagliga saker om ditt barn, ta en skärmdump och spara den för att kunna spåra mobbaren.

TIPS 6

Se till att ditt barn inte slänger obehagliga meddelanden. Spara allt som har hänt i datorn och i mobiltelefonen. I värsta fall kan det handla om mycket grova kränkningar och då kan det du sparat användas som bevis. Polisanmäl i så fall.

TIPS 7

Be om ditt barns tillåtelse att ta emot all e-post från okända avsändare, på så sätt slipper ditt barn se dem.

TIPS 8

Förbjud inte ditt barn att vara ute på nätet. Det fungerar sällan. Skapa I stället ett förtroende – då vill barnen berätta om något obehagligt händer dem.

TIPS 9

Fråga om Facebook, Instagram och andra sajter som om det var ett ställe barnet har varit på; ”Hur var det på Facebook idag? Vilka chattade du med på MSN idag?

TIPS 10

Fråga ditt barn om hur internetvärlden fungerar. Lyssna och lär, be att få se favoritsajterna och fråga vad som är spännande, kul och fascinerande.

STÖTTA OSS

Genom att stötta oss är du med och bidrar i det förebyggande arbetet mot mobbning.

Vi utbildar skolor, företag och idrottsföreningar över hela landet.

STÖTTA OSS

Föreläsningar