Julbrasan

Nu kan du skänka pengar utan att betala en krona.

In English click HERE
Film: Youtube-länk

Julbrasan (julbrasan.com) är ett nytt initiativ från Make a Change. Det är den första digitala brasan som faktiskt sprider värme. För varje sekund brasan är i gång i din webbläsare bidrar den med pengar till Make a Change. Pengar som förändrar vardagen för människor utsatta för mobbning.

Varför startades julbrasan.com?

På Make a Change söker vi ständigt efter nya lösningar som är relevanta för våra givare. Många tycker att det är krångligt att skänka pengar till biståndsorganisationer, och det är ibland svårt att fånga upp det engagemang som faktiskt finns. Därför är det viktigt för oss att hitta nya smarta sätt som engagerar. Genom julbrasan.com ger vi människor möjligheten att skänka pengar, utan att behöva betala med mer än lite av sin dators eller smartphones processorkraft.

Är inte kryptojacking något negativt?

Tekniken har tidigare använts på hemsidor i hemlighet, vilket kan ses som något negativt. Vi är dock helt öppna med att vi lånar lite av din processorkraft när du är inne på julbrasan.com. Du måste aktivt starta brasan för att låna ut din datorkraft och så fort du går ut från hemsidan används inte din dator mer.

Hur funkar det? Den korta versionen.

När brasan är igång i din webbläsare används 10 % av din datorkraft till att bearbeta transaktioner av kryptovalutan Monero * – och som tack kompenseras det i pengar. Och alla de pengarna som genereras skänks till Make a Change. Det dras alltså inga pengar från dig på något sätt och kostar dig faktiskt ingenting – förutom lite överbliven datorkraft. Vi har valt att använda en så liten del som möjligt av din dator, så det inte påverkar ditt vanliga användande – men som fortfarande genererar pengar. Pengarna som genereras växlas sedan till vanliga valutor.

Hur mycket pengar genereras?

I och med att valutan är rörlig förändras valutakursen hela tiden. Men enligt våra mätningar genereras ungefär 5 kronor per dygn!

Innebär det nån risk för mig att surfa in på julbrasan.com?

Nej. Webbsidan registrerar ingen information om dig som besökare och du betalar inte en enda krona. Vi använder en blygsam mängd (10%) av din datorkraft och så fort du stänger sidan används inte din datorkraft längre. Hemsidan kan heller inte ge dig virus och har inte tillgång till dina filer på något sätt.

Hur funkar det? Den lite längre versionen.

Den lite djupare förklaringen till hur det fungerar riktar sig till er som är lite mer nyfikna på Monero och kryptovalutor. För utan att förstå grunderna i decentraliserade valutor är det svårt att förstå hur det faktiskt fungerar.

Många jämför kryptovalutor med hur internet i sig är uppbyggt. Dvs. att ingen äger eller ansvarar för internet men alla på det globala nätverket bidrar till att hålla det igång. Det finns ingen central punkt – det är ett decentraliserat system. Bara tanken kan vara svår att smälta. Ingen är ansvarig men samtidigt är alla ansvariga. Och vad betyder det egentligen för en valuta?

För Monero och de andra kryptovalutorna innebär det i grunden att ingen bank eller institution är ansvarig för arbetet att hantera transaktioner och underhålla valutan. Jobbet är “crowdsourcat”, det vill säga fördelat ut på ett nätverk av datorer där alla bidrar med sin datorkraft för att tillsammans lösa uppdraget. De som hjälper till får i sin tur lite av valutan som betalning för besväret. All processering görs i uppdelade bitar som kallas “Blocks”, där varje bit består av alla de senaste händelserna. Blocken krypteras (kodas) och kopplas samman i en kedja som kallas för “blockchain”. Hela processen kallas för “Mining” (Utvinning) av valutan.

I fallet med vår julbrasa hjälper du alltså till med att hantera transaktioner som i sin tur belönas med pengar som skänks till Make a Change.

*Utan att göra det för komplicerat kan man säga att Monero är ett syskon till välkända BitCoin, men är mycket lättare att utvinna och inte lika intensiv att beräkna. Det gör det i vårt fall möjligt för folk att bidra via en vanlig dator istället för stora stora, energikrävande maskiner som också belastar vår miljö.

Monero används också bl.a i Project Coral Reef där band som Fall out Boy, Mariah Carey, Rival Sons, Slayer och Lana del Rey accepterar valutan.

Vill du veta ännu mer?

En bra start är Don Tapscotts Ted Talk Video om ämnet från 2016:

En (väldigt) ingående videoförklaring:

Är du mer den läsande typen har Massachusetts Institute of Technology (MIT) en bra artikel om BitCoin från 2011:

https://www.technologyreview.com/s/424091/what-bitcoin-is-and-why-it-matters/

Coindesk förklarar teknologin genom en Liknelse till Wikipedia:

https://www.coindesk.com/information/what-is-blockchain-technology/

Om Monero:

https://getmonero.org/ https://en.wikipedia.org/wiki/Monero_(cryptocurrency)
https://www.forbes.com/sites/laurashin/2017/12/05/cryptocurrency-monero-to-be-accepted-b y-musicians-such-as-mariah-carey-g-eazy-sia-for-holidays/#2f2baf4660eb

Föreläsningar